21 март 2015

Пет по две


5x2 (2004), реж. Франсоа Озон
Cinq fois deux

Поради различни причини от доста време не следя филмите, създадени през последните години, но преди няколко дни имах удоволствието да гледам френския филм 5х2 на режисьора Франсоа Озон.
Сега се сещам за следния откъс от Дневниците на Пол Валери: "Любовта не е ли отблъскваща с всичките си секрети, с потта, лигите и похотта си, със своите лутания, стеснителност, неловки жестове и машинални реакции, с користните си лъжи, с внезапните промени в гласа и погледа, с животинско-ангелско-детинската смесица – виновна, пиянска, епилептична, каквато е?
Но от всичко най-отблъскващо е "чувството". Истински срамната част, защото без него останалото би било невинна потребност без всякакви усложнения."
5х2 е ретроспективен разказ за любовната връзка между мъж и жена, в който се появяват и преплитат още четири любовни истории, обединени от липсата на каквото и да е чувство. Само нужда от разнообразие и физиологична потребност, която дори когато стига до насилие или нежност остава невинна. И всички осъзнават неприятния факт, че съвсем не им пука един за друг, но го приемат.
Филмът е тъжна констатация на съвременните отношения между хората, но той не би могъл да бъде друг освен констативен.
А музиката на Филип Ромби и италианските песни от 60-те години, които като че ли фиксират възловите моменти в разказа предизвикват копнеж по изгубената топлота, сърдечност и човечност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар