05 февруари 2015

Вечерни посетители




Вечерни посетители  (1942), реж. Марсел Карне
Les visiteurs du soir /The devil`s evoys 

Трудно търпимо вечерно посещение. Два часа, в които превес си оспорват досадата, отвращението и недоумението.
Актьорите меко казано играят слабо, но едва ли би могло да бъде иначе, когато участват в зле скроен сценарий и трябва да произнасят нелепи фрази. Невероятно е , че Жак Превер (единият от сценаристите) е участвал в подобно предателство към френския език, литература, култура. Добре че по едно време се появява  Дяволът (Жул Бери), че да вдъхне малко живец, остроумие и артистизъм.
Най-отвратителното в целия филм  е не просто зле направената стилизация, конкурираща по кичозност  креватната живопис , а претенцията, с която кичът се предлага на зрителя като изкуство.
Интересно е, че ако в интернет потърсите информация за филма или Марсел Карне на български, то с едно-две изключения такава няма, но пък натрапливо ви се набива, че Микеланджело Антониони  е бил асистент-ежисьор на Карне в този филм. А ето какво си спомня самият Антониони от работата си с Карне:
В деня, в който дойдох във Франция, за да бъда асистент на Марсел Карне (във филма Нощни гости), останах блокиран в Ница. Трябваше да стоя там цял месец в очакване на виза, за да мога да премина демаркационната линия. Пристигнах в Париж в една дъждовна неделя. Денят ми се стори тъжен, градът ми направи ужасно впечатление, виждах го за пръв път. Отидох в снимачния павилион, изглеждаше празен: само някаква малка група, снимаща в огромното пространство. Дребна конструкция в един ъгъл и работещият Карне. Когато ме видя, искаше да ме изгони: „Кой е онзи там? – разкрещя се. – Вървете си!“. А аз: „Но почакайте, аз съм еди-кой си, изпращат ме от „Скалера“, копродуценти на този филм. Праща ме Скалера“. Имах в джоба си договор за сърежисьор – нещо, за което не осведомих Карне. Не можех да му кажа: „Вижте, аз съм наравно с вас“. Срамувах се, пък и щеше да е смешно да му го заявя. Задоволих се с това, да го уведомя, че трябва да съм му асистент-режисьор, праща ме Баратоло, да съм му помощник. Карне изрази някакво недоволство, а накрая завърши: „Аха, добре, разбрах, съгласен съм, имате очи, гледайте“. И после си отиде. Такъв беше приемът. Останах си така, цяла седмица като натрапник, защото не бива да забравяте, че бе 1942 година, италианската окупация във Франция, и ние не бяхме възприемани добре. Бях антипатичен на Карне, свързан с левицата, но той даже не ми даде възможност да му обясня, че и аз имам горе-долу същите убеждения. Ето защо беше много трудно да се разбирам с него. Освен това не ми харесваше и начинът му на снимане, как направлява актьорите. Не мисля, че спомогна много за развитието ми, но пък притежаваше инстинкт за техниката – смятам, че от него се научих да разполагам камерата по особен начин.”
Тези думи обясняват лошата игра на актьорите. И най-добрият актьор при слаб режисьор изглежда нелепо, а като се добави и лош сценарий става жалък. В този филм Карне е само слаб режисьор, а и суетен. Филмът е сниман зле, аматьорски, но пък с претенция. Тя личи във всеки кадър, жест, във всеки детайл от костюмите и бутафорния декор.
Нима е възможно подобна пошлост до се пръкне в родината на киното!? И окупирана Франция плаща скъпо и прескъпо суетата на един режисьор.